Nawożenie roślin

Kompost - "złoto ogrodników"

Kompost przez część ogrodników traktowany jest jak skarb, przez innych lekceważony i bagatelizowany. Jeden z najstarszych znanych nawozów jaki ludzie stosowali w swoich ogrodach.

Co to jest kompost?

Kompost powstaje poprzez częściowy, tlenowy rozkład przez mikroorganizmy części roślin pochodzących z ogrodu (ściętych gałęzi, chwastów, przekwitłych kwiatów) oraz resztek organicznych pochodzących z gospodarstwa domowego. Produkcja kompostu pozwala na zagospodarowanie tych odpadków. Jest on bogaty w składniki łatwo przyswajalne dla roślin, poprawia strukturę gleby. Jest bezpieczny dla środowiska, praktycznie nie ma ryzyka przenawożenia roślin. Wpisuje się on w aktualnie panujący trend ekologiczny.

Miejsce na kompostownik w ogrodzie

W każdym ogrodzie powinno się wygospodarować odpowiednie miejsce na założenie kompostownika. Najlepiej, aby był on umiejscowiony w zacienionym, zacisznym miejscu co ograniczy parowanie wody i wysychanie kompostu. Kompostownik ustawiony musi być bezpośrednio na podłożu, aby nadmiar wody mógł wsiąknąć w ziemię, a do kompostu w łatwy sposób mogły dostać się organizmy przyspieszające rozkład odpadków. Ważne jest aby przestrzeń wokół kompostownika zaaranżować tak, aby nie odstraszał on swoim wyglądem, ale stanowił spójny element z całym ogrodem. Pamiętajmy, że prawidłowo założony kompost nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Jeśli taki się pojawi to jest to spowodowane brakiem powietrza lub rozkładem resztek mięsa lub ryb, które znalazły się na pryzmie. Zwróćmy jednak uwagę, aby umiejscowić go około 1 m od granicy działki.

Zasdy kompostowania

Kompostowanie to proces, który polega na przekształceniu materii organicznej pochodzącej z naszego ogrodu i gospodarstwa domowego w pożyteczny nawóz. W procesie tym istotną rolę odgrywają:

stopień rozdrobnienia materiału - im bardziej rozdrobniony materiał dodajemy do kompostownika, tym szybciej przekształci się on w pełnowartościowy kompost 

- równowaga objętościowa pomiędzy "warstwą zieloną" (bogatą w azot) a "warstwą brązową" (bogatą w węgiel)

- odpowiednia wilgotność kompostu - kompost nie może być ani zbyt suchy ani zbyt mokry, aby proces kompostowania przebiegał prawidłowo

- dostępność tlenu - proces kompostowania wymaga ciągłego napowietrzania, w tym celu należy przerzucać zawartość kompostu. Ważne jest również odpowiednie ułożenie warstwy zielonej na przemian z warstwą brązową.

- obecność mikroorganizmów i dżdżownic, które przyspieszają proces kompostowania. Zakładając nowy kompostownik warto "zaszczepić " go starym kompostem lub użyć preparatów bakteryjnych przeznaczonych do kompostowników np, Bi-septik do kompostowników.

Co możemy a czego nie powinniśmy kompostować

Możemy kompostować: odpadki kuchenne, obierki warzyw i owoców; fusy z kawy, torebki z herbaty; skoszoną, podwiędniętą trawę; niezadrukowany papier; wytłaczanki z jajek; skorupki z jajek; chwasty bez nasion; resztki roślinne, rozdrobnione gałęzie, zaschnięte pędy; ziemię z doniczek; przekwitnięte kwiaty; słomę; siano; niewielkie ilości skórek z cytrusów(dobrze wymytych); popiół z kominka; opadłe owoce; przeschnięty muł wydobyty z oczka wodnego.

Nie możemy wrzucać na kompost: szkła, gruzu, kamieni; zadrukowanego papieru, kolorowych gazet; chwastów kwitnących lub takich z wytworzonymi już nasionami, chwastów rozmnażających się przez rozłogi (np.perzu); resztek mięsa, kości, ości (może zwabiać ptaki, gryzonie czy bezdomne psy i koty); chorych roślin lub ich fragmentów; nieumytych skórek z cytrusów; roślin traktowanych chemicznymi środkami ochrony roślin; liści dębu, buku, olchy i orzecha włoskiego – zawierają garbniki hamujące rozwój innych organizmów.

Kompostownik – jaki wybrać

Decydując się na założenie kompostownika musimy najpierw zastanowić się jak dużo odpadków organicznych „produkuje” nasz ogród i nasza rodzina. Na dużych działkach, gdzie większą część stanowi trawnik wymagający częstego koszenia, a na rabatach rosną piękne byliny, których zaschnięte i przekwitnięte łodygi i kwiaty jesienią musimy wyciąć, najlepiej zdecydować się na duży kompostownik, najlepiej trzykomorowy. Zasada działania takiego kompostownika jest taka, że w części I składowane są świeże odpady, w części II ułożona jest właściwa pryzma, a część III przeznaczona jest na gotowy kompost. W sprzedaży dostępne są również bardzo estetyczne kompostowniki wykonane z tworzywa lub drewna. Ogrodnicy z zacięciem do majsterkowania mogą wykonać kompostownik samodzielnie, wykorzystując do tego celu chociażby palety.

 

Wybierz kategorię
Zobacz produkty
Zobacz więcej produktów

Telefon:

+48 14 63 95 500

Fax:

+48 14 63 95 501
Do góry