Dynia (Cucurbita L.) to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych, która obejmuje ok 20 gatunków. W Polsce uprawiane są 3 gatunki dynia olbrzymia (Cucurbita maxima Duch.), dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duch.) i dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.). Dynia uprawiana jest głównie ze względu na walory smakowe jak i dekoracyjne. Jest warzywem łatwym w uprawie, daje duże plony. Roślina ma pędy sięgające nawet 12m, łodygi ma owłosione z wąsami czepnymi, kwiaty żółte, bezwonne. Owoc dyni różnego kształtu w zależności od odmiany. Dynia jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na niskie temperatury. Do uprawy należy wybrać miejsce słoneczne, osłonięte od wiatrów. Ze względu na dużą powierzchnię liści i płytki system korzeniowy wymaga dużych ilości wody. Dobrze rośnie na żyznych, próchniczych i przepuszczalnych glebach. Nasiona można siać bezpośrednio do gruntu po 15 maja lub do rozsadnika w kwietniu. Owoce zbieramy jesienią. Dynia jest źródłem witamin: A, B1,B2,C, PP i wielu składników mineralnych. Do spożycia nadają się również jej pestki. Powodzeniem cieszy się również uprawa dyni ozdobnych.